Přejít na obsah stránky

Technologii, která umožní efektivnější úpravu povrchové surové vody na pitnou, dostává v těchto dnech úpravna vody ve Vyšším Brodu. V současné době je pro potřebu dodávek pitné vody upravována podzemní voda, nejvýznamnější jsou pramenní jímky na Martínkovském vrchu.

V měsících s dostatkem vody toto prameniště pokryje veškerou spotřebu. V obdobích sucha se jako další zdroj používá říčka Menší Vltavice, kde se ale kvalita vody, zejména po deštích, kdy se potok snadno zakalí, rychle mění.

 

 „Kombinace dlouhodobého sucha v minulých letech a velkého počtu turistů vedla k tomu, že po tři roky v průběhu turistické sezony výrobu pitné vody musela posilovat mobilní úpravna vody,“ říká místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka.

 

I proto město Vyšší Brod jako vlastník vodohospodářské infrastruktury přistoupilo k akci Vyšší Brod-úpravna vody, doplnění membrán.  „Výhodou zvolené membránové technologie je poměrně nízká energetická náročnost, výborná kvalita upravené vody i při špatné kvalitě surové vody v Menší Vltavici, ale především její malá velikost,“ říká Peter Bolha ze společnosti ČEVAK a.s., která se o vodohospodářský majetek města stará.

Celkové náklady představují 12,3 milionu korun, přičemž 55 % je hrazeno z dotačních prostředků ministerstva zemědělství a 10 % Jihočeským krajem. Nová technologie by měla být uvedena do provozu v první polovině příštího roku. „Umožní nám efektivněji upravovat jak podzemní, tak i povrchovou vodu, a to i při její zhoršené kvalitě. Město Vyšší Brod bude tedy i nadále zásobováno vodou ze stávajících zdrojů,“ vysvětluje místostarosta Jan Straka.

 

Přejít na navigaci