Přejít na obsah stránky

Čtyřicet tisíc kostek másla, to je pro představu množství tuků, které o vánočních svátcích přitečou na čistírnu odpadních vod v Českých Budějovicích.

Vodohospodáři odhadují, že na sklonku letošního roku to bude stejně jako vloni, tedy zhruba deset tun.

Potravinářské tuky a oleje z přípravy tradiční štědrovečerní hostiny, jenž lidé často vylévají do dřezů či toaletních mís, přitom mohou způsobit v kanalizačním systému závažné problémy.

Po ochlazení tuků v kanalizaci vznikají hrudky, na které se postupně nabalují a zachycují další nečistoty. Vznikají tak tuhé nánosy, které brání volnému průtoku, a proto musí být, velmi nákladně odstraňovány. Jinak hrozí ucpání kanalizace a havárie kanalizačních čerpacích stanic.

Tuky se v kanalizaci navíc částečně rozkládají na mastné kyseliny, které mimo jiné způsobují korozi stěn kanálů a potrubí. S ještě většími náklady je pak spojena likvidace tuků, které přitečou na čistírny odpadních vod.

Letos navíc vodohospodářům komplikují práci také roušky a ústenky, které lidé po použití zřejmě splachují do toalet. Ani ty jednorázové se přitom ve vodě nerozpustí a mohou ucpat potrubí, poškodit kanalizační čerpací stanice. 

Kam tedy s tím?

Zbytky oleje ze smažení nebo fritování můžete po vychladnutí přelít do plastové lahve a odnést do speciálního kontejneru na použité tuky a oleje, případně odevzdat jako tříděný odpad ve sběrném dvoře. Menší množství tuku pak stačí vysát ubrouskem nebo papírovou utěrkou a vhodit do směsného odpadu.

Jednorázové ústenky a respirátory, je podle doporučení hygieniků třeba ukládat zvlášť do plastových sáčků, ty pak důkladně zavázat a vhodit do černých nádob určených pro směsný komunální odpad.

Na problematiku předmětů a látek, které do kanalizace nepatří, upozorňuje již několik let program DOODPADU. Jeho cílem je poučit veřejnost, že toaleta není odpadkový koš. Informace najdou zájemci na www.doodpadu.cz.

Přejít na navigaci