Přejít na obsah stránky

Okolí vodojemů a dalších vodohospodářských objektů připomínající rozkvetlou horskou louku. Také letos se veřejnost na některých místech může setkat s označením upozorňujícím na iniciativu Nekosit – kveteme.

Zatímco vloni kvetly vodojemy zejména na východě jižních Čech, letos přibyla další místa na západě Čech.

Naše společnost se stará o celou řadu vodohospodářských objektů, a to i v okolí vodních zdrojů. Jejich součástí jsou mnohdy rozlehlé travnaté areály vně i mimo obcí. V souvislosti s klimatickými změnami jsme se rozhodli přehodnotit přístup k údržbě takových pozemků. Tam, kde je to možné a vlastník s tím souhlasí, necháváme místa rozkvést. To je mimo jiné příklad vodojemu ve Střelských Hošticích nebo čistírny odpadních v Jindřichově Hradci.

Nejde jen o samotný pohled na pestrou rozkvetlou louku. Vyšší travnatý porost pomáhá zadržet v půdě vlhkost, zlepšuje infiltraci vody z dešťů do půdy a podzemních zdrojů, udržuje mikroklima a přispívá ke snížení teploty povrchu půdy. V neposlední řadě je také životním prostorem pro hmyz i drobné živočichy a poskytuje potravu pro ptáky. Vytváří tak přirozené prostředí, které potěší kvetoucími planými rostliny, nezřídka i léčivkami. 

Neméně důležitý je i ekonomický pohled, kdy zbytečné udržování nízkého trávníku obtěžuje okolí hlukem, polyká čas peníze i energie. A kromě toho rozkvetlé louky jsou krásné.

Přejít na navigaci