Přejít na obsah stránky

Odkaz tohoto učitele, vědce, vynálezce a světoběžníka představuje výstava Půlstoletí s Cimrmanem. Veřejnost si ji může prohlédnout v prostorách českobudějovické Vodárenské věže a poprvé také v nově rekonstruovaném vodojemu, který je součástí areálu Stará vodárna na Mánesově ulici. Návštěvníci si vstupenky mohou koupit na místě nebo prostřednictvím CBsystemu nebo přímo na místě. Otevřeno je ve všední dny od 13 do 18, o víkendech od 11 do 17 hodin a to až do neděle 27. srpna.

Interiér této významné technické památky se na dva měsíce stává místem pro seznámení s rozsáhlým dílem českého génia Járy Cimrmana i padesátiletou historií působení Divadla Járy Cimrmana. K vidění jsou dobové fotografie, plakáty a také předměty, které Cimrman za života používal či vlastnoručně vytvořil.

Jára Cimrman by byl jistě také potěšen multifunkčností původního zemního vodojemu ze 30. let 20. století. Ten původně sloužil jako zásobárna pitné vody. Později si jej odboráři přestavěli na saunu, aby mu vloni byla konečně znovu vrácena podoba vodárenské stavby. Nyní se pro bližší představení Cimrmanova odkazu pedagogického proměnil ve starou školní třídu.

Cimrman se ve svých mnoha podobách představuje i ve všech patrech interiéru věže, proto se po dobu trvání výstavy nekonají tradiční komentované prohlídky.

Více na www.vodarenskavezcb.cz

 

Přejít na navigaci