Přejít na obsah stránky

Rodina mlžítek, pítek a mlhopítek v Českých Budějovicích se letos rozrůstá o další členy.

Osvěžit se ve veřejném prostoru, mohou nově lidé například na náměstí u obchodního domu Vltavín, u křížení ulic Písecká a Vodňanská na sídlišti Vltava nebo na točně v Suchém Vrbném. V nejbližších dnech budou mlžítka instalována i nedaleko bistra v lesoparku Stromovka u Juvelu a na sídlišti Máj.

„Trysky mlžítek se automaticky spínají na základě nastavené teploty okolního vzduchu. Nyní je na nich navoleno 22 °C. Jakmile vzduch této teploty dosáhne, automaticky se spustí rozstřikování vodní mlhy. Zapnout je lze také pomocí tlačítka nezávisle na teplotě,“ vysvětlila Jitka Kramářová z vodohospodářské společnosti ČEVAK a.s.

Správce vodohospodářského majetku zařízení instaluje ve spolupráci se statutárním městem České Budějovice. „Místa, kde jsou mlhopítka a mlžítka instalována, vybíráme dle našich zkušeností i podnětů občanů. Vodní mlha v horkých dnech pomáhá zvlhčovat vzduch a snižuje pocitovou teplotu na sídlištích i v centru Budějovic. Stejně tak jsme ale rádi, že tyto prvky zpříjemňují lidem chvilky odpočinku v místech jako je Stromovka nebo lokalita Malého jezu,“ uvedl náměstek českobudějovické primátorky Michal Šebek.

Stejně jako v minulých letech budou i letos opět fungovat mlžítka nebo mlhopítka v odpočinkové zóně u Malého jezu, na Lanově třídě, na náměstí Přemysla Otakara II., na Sokolském ostrově, parku Dukelská nebo na Mariánském náměstí. Pítka lidé najdou mimo jiné například na Senovážném a Piaristickém náměstí, u katedrály sv. Mikuláše nebo v parku Na Sadech.

Přejít na navigaci