Přejít na obsah stránky

Stovky poruch opravili od začátku roku vodohospodáři na jihu Čech. Jen poruch na hlavních vodovodních řadech zaznamenali od 1. ledna již 357, vloni ve stejném období jich přitom bylo 233.

Poruchy pravděpodobně souvisely se silnými lednovými mrazy. Prudký pokles teplot totiž způsobuje nerovnoměrný tlak zeminy na vodovodní potrubí, které potom praskne. Stejná situace se opakuje při oblevě, kdy začne zem opět pracovat.

Poruchy se objevovaly na celém území kraje. Na některá místa vyjížděli vodohospodáři opakovaně. Například na Budějovické ulici v Táboře opravovali na velmi krátkém úseku vodovodního řadu hned tři poruchy najednou.

Přestože případů poškozeného potrubí bylo skutečně hodně, všechny se dařilo rychle opravovat. To bylo důležité zejména v situacích, kde jsme museli přistoupit k přerušení dodávek pitné vody pro obyvatele, protože silné mrazy v některých dnech nedovolovaly použít pro náhradní zásobování cisterny.

Mrazy a následná obleva způsobily také nárůst počtu poškozených vodoměrů. Letos jich jejich prozatím majitelé nahlásili 122 (vloni cca 100). Toto číslo ještě poroste s tím, jak se budou lidé vracet na své chaty a chalupy. Právě zde je často čeká nepříjemné překvapení v podobě mrazem poškozeného přístroje. Pokud vodoměr zamrzne, v lepším případě praskne jen jeho vrchní sklíčko. Řešili jsme ale i situace, kdy voda vytopila prostory, kde bylo zařízení umístěno.

Protože zima ještě nekončí, doporučujeme lidem, aby zkontrolovali zabezpečení svých vodoměrů. Stačí uzavřít sklepní okna a vodoměrné šachty, popřípadě přístroj obalit nepromrzajícím materiálem. Pokud zjistí, že je vodoměr poškozený, je dobré se co nejrychleji obrátit na nejbližší povozní středisko společnosti ČEVAK. Potřebné kontakty lidé najdou na ZDE, k dispozici je také linka 800 120 112.

Přejít na navigaci