Přejít na obsah stránky

Pod pečlivou kontrolou je kvalita pitné vody ve všech lokalitách, kde veřejný vodovod spravuje společnost ČEVAK a.s. V souvislosti s epidemií nemoci COVID-19 byla přijata přísná bezpečnostní opatření, která se týkají obsluhy úpraven vod a dalších zařízení.

V posledních dnech se objevily informace, že některé vodárny v České republice přistoupily ke zvyšování dávek chloru, který se používá k desinfekci vody. „Pitná voda upravovaná společností ČEVAK a.s. standardně splňuje limity vyhlášky č. 252/2004 Sb., která stanovuje obsah chloru v pitné vodě. Jsme v úzkém kontaktu s krajskými hygienickými stanicemi, které nás o navýšení dávek chloru nad limity uvedené v této vyhlášce doposud nepožádaly,“ řekla mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Pitnou vodu z veřejného vodovodu mohou lidé používat bez jakéhokoliv omezení. COVID-19 je totiž citlivý na preparáty, které se k úpravě vody používají, a ve vodovodu tak nemůže přežít. „Dávkování chloru je na úpravnách řízeno automaticky a řídí se podle aktuální jakosti vyráběné vody. Tak nedochází k zbytečnému „přechlorování vody“. Na případné požadavky hygieniků jsme nicméně připraveni okamžitě reagovat,“ dodala Jitka Kramářová.

Přejít na navigaci