Přejít na obsah stránky

Samsonovu kašnu na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích přichystali technici na zimu. V bazénu našli i tentokrát spoustu zajímavých předmětů.

Mezi nejzajímavější úlovky patřily klíče, set vidliček, hodinky, barevné kamínky, ale našly se i elektronické cigarety, brýle, nebo třeba cédéčko. To ale není zdaleka všechno,  tři sta let stará památka si dokonce zašla na kosmetiku.

„Kašnu navštívil restaurátor Lukáš Hosnedl, který na základě jarní kontroly stavu sousoší provedl drobné opravy. Týkaly se té části kašny, která již není původní. Tato věrná napodobenina byla vyrobena z umělého kamene a je tedy náchylnější k opotřebení, zejména se jednalo o spáry mezi jednotlivými částmi,“ řekl vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Doplnil, že odborníci Samsonovu kašnu kontrolují dvakrát ročně. Podobnou opravu soch a dalších částí provádí dle potřeby, tentokrát je to po pěti letech. Lukáš Hosnedl převzal péči o Samsonovu kašnu po nedávno zesnulém akademickém sochaři a restaurátorovi Ivanu Tláškovi, který byl také autorem kopií její původní sochařské výzdoby. Právě kopie bájného Samsona je jeho nejznámější realizací.

„Nyní je již v bazénu o průměru 17 metrů znovu voda, chrliče ale zůstanou mimo provoz a to až do jara. Technici do kamenné nádrže také naistalovali recirkulační zařízení, které v zimě zajišťuje proudění vody a brání jejímu zamrzání,“ dodal Ondřej Koupal.

Samsonovu kašnu připravují technici společnosti ČEVAK a.s. na zimu tradičně jako poslední. Ostatní kašny, pítka a mlžítka v krajském městě již mají pravidelnou údržbu a zazimování za sebou. V plné kráse se znovu objeví na jaře příštího roku.

Podívejte se na reportáž České televize

 

Přejít na navigaci