Přejít na obsah stránky

Po horkém létě se k zimnímu spánku v těchto dnech ukládají kašny, pítka, mlžítka a další vodní prvky v Českých Budějovicích.

Dnes (pondělí 14. října) se zaměstnanci společnosti ČEVAK a.s. zaměřili na dominantu náměstí Přemysla Otakara II., Samsonovu kašnu.

Začali vypuštěním bazénu a tradičním „výlovem“ předmětů, které do kašny v průběhu léta lidé naházeli. „Mezi nejčastější poklady patřily tentokrát malované kamínky nebo mince z různých zemí. Našel se ale například i polámaný mobil nebo utopená elektronická cigareta. Ve srovnání s minulými lety, ale byli obyvatelé a návštěvníci docela ukáznění,“ řekla mluvčí společnosti ČEVAK a.s. Jitka Kramářová.

Také tentokrát vodohospodářům u práce asistovala vysokozdvižná plošina, s jejíž pomocí nejenže očistili vodou kamennou mušli a další obtížně přístupné části kašny, ale zítra se také pustí do opravy osvětlení. „Jakmile budou všechny práce hotové, vrátí se do bazénu o průměru 17 metrů znovu voda, chrliče ale zůstanou mimo provoz. Technici jako každý rok nainstalují do kamenné nádrže cirkulační zařízení, které v zimě zajišťuje proudění vody a brání jejímu zamrzání,“ doplnila Jitka Kramářová.

Samsonovu kašnu tentokrát připravují technici společnosti ČEVAK a.s. na zimu jako jednu z prvních. V tomto týdnu zmizí voda také z fontány na sídlišti Máj, kašny před KD Vltava a vodních prvků na Lannově třídě. Následně vodohospodáři vypnou kašny v parku Na Sadech. Naopak pítka, mlhopítka a mlžítka v krajském městě již mají pravidelnou údržbu a zazimování za sebou. Naplno je budou moci obyvatelé i návštěvníci města znovu využívat na jaře příštího roku.

Přejít na navigaci